Hymyilevän Motoristin Kevätpäivä 2023

Juhlavuoden päätapahtuma, Hymyilevän Motoristin Kevätpäivä (HMKP) järjestettiin lauantaina 13.5.2023 ja motoristien lisäksi myös kevättaivas hymyili – sää oli loistava. Alustavien tietojen mukaan moottoripyöriä kävi alueella reilusti toista tuhatta ja niistä suurin osa oli mukana myös MP-paraatissa. Yleisöä lentokentällä ja reitin varrella oli tuhansia, teimme hyvää PR:ää asiallemme ja pääsimme ainakin Helsingin Sanomiin ja Motouutisiin.

Pääpuheen piti Torpan vuosien 1982-1985 puheenjohtaja Harri Sane, lisäksi tervehdyksensä toivat apulaiskaupunginjohtaja Daniel Sazonov, SMOTO:n Jarmo Jokilampi, MKKV:n Marko Rantala ja Motukan Marja Suominen.

Järjestäjien puolesta kiitokset kaikille Teille vieraille, jotka teitte tilaisuudesta ikimuistoisen!

Alla hieman muistoja: pääpuhe, kuvia ja videoita sekä pieni kertomus siitä, mitä tapahtui Malmilla ennen kuin ovet avautuivat.


Pääpuheen piti Helsingin Moottoripyöräilijäkerho – HMPK ry:n vuosien 1982-1985 puheenjohtaja ja kunniajäsen Harri Sane

Hymyilevän Motoristin Kevätpäivä 2023

Kuuluuko sinne taakse? Ai kuuluu, mutta ei häiritse yhtään – niinkö?

No hyvä, noin itse huutelin luentosalin takariviltä proffalle kun oli joku tsydeemi menossa. Sellaista se oli, aika ennen nettiä ja kännyköitä. Touhuttiin omia ja kuunneltiin siinä sivussa. Tuollaisen kohteliaisuuden jälkeen tosin joskus kuului ”SANE – ULOS

Olen siis Harri Sane, HMPK:n puheenjohtaja 40 vuoden takaa, ja ennen kuin joku vääräleuka ehtii kuittaamaan, niin kyllä… koulussa ne kutsuivat mr insaneksi… fiksuja muka olivat  – nimi on kyllä ihan suomalainen, isoisä poisti Sandell-nimestä muutaman turhan kirjaimen ja se oli siinä. Maailmallakin kovaa valuuttaa: ”ou mr sane, we’ve been expecting for you…

Mutta asiaan. Helsingin Moottoripyöräilijäkerho eli HMPK eli Torppa perustettiin 50 vuotta sitten, kun joukko Kontulassa toimineita ns. Gulfin jengiläisiä halusi näyttää, että motoristit eivät ole mitään pohjasakkaa, vaan lainkuuliaisia ja edistyksellisiä kansalaisia. Lehdistö, Helsingin kaupunki ja poliisi saatiin mukaan kehitystyöhön ja yht’äkkiä hallittiin omaa tilaa Vuosaaren kartanon entisessä navetassa. Tilaa kutsuttiin nimellä MOTORPPA ja siitä juontuu siis Torppa-nimitys.

Torpan säännöissä mainitaan mm., että kerhon tarkoituksena on kehittää ja ylläpitää innostusta moottoripyöräilyyn lakien, asetusten, liikennesääntöjen ja urheilun hengessä sekä kasvattaa jäsenistään ajokulttuurin vaatimuksista selvillä olevia, taitavia ja huolellisia ajajia.

Ja sitten luetellaan lukuisia tapoja, miten se tehdään. No niinhän varmaan jokaisen kerhon säännöissä todetaan. Mutta miten ihmeessä ne saadaan toimimaan?

Aikoinaan luin jonkin tutkimuksen, jonka mukaan on loistosaavutus, jos saat yhdistyksestäsi mihinkään tilaisuuteen osallistumaan 5% jäsenistä. 200 jäsenen kerhosta siis 10 osallistujaa olisi hyvä tulos. Haaste on vain se, että ne vähäiset tekijät ylikuormittuvat ja väsyvät ennen aikojaan. Joten eiköhän anneta näille väsymättömille puurtajille kaikki se kunnia mikä heille kuuluu – eli kun palaatte kotipaikkakunnallenne, niin muistakaa oman seuranne puuhahenkilöitä jollain kivalla viestillä.

Eihän tietenkään viesti mene aina perille suurelle yleisöllekään.

Muistuupa mieleeni 1980-luvun alkupuolelta tilaisuus, johon olin kutsunut kaikki Vuosaaren mopoikäisten lasten vanhemmat keskustelemaan nuorten turvallisuudesta harrastustensa parissa. Arvatkaa montako vanhempaa tuli paikalle? EI YHTÄÄN.

Eli vaikeata oli silloinkin saada harrastuksen syvintä olemusta kerrottua eteenpäin. Onneksi noista ajoista on jo päästy tehokkaampiin tiedonvälitysmenetelmiin ja viesti ehkä menee paremmin perille…

Hymyilevän Motoristin Kevätpäivä tai kuten sitä aluksi nimitettiin: Motoristin Kevätpäivät – en tiedä miksi silloin ei hymyilty, eikö se sopinut karskin prätkäilijän olemukseen vai mikä – no joka tapauksessa ensimmäinen tällainen tapahtuma järjestettiin Helsingin Vuosaaressa Rastilan leirintäalueella vuonna 1977. Sittemmin Torppa on järjestänyt tilaisuuden kahdesti, 1981 ja 1985 Senaatintorilla. Vuosien varrella tapahtuman osallistujat ovat saaneet nauttia useiden eri kaupunkien vieraanvaraisuudesta, kunnes nyt tänä vuonna, Torpan 50-vuotis-juhlien kunniaksi, palattiin tänne Helsinkiin.

Senaatintorilla oli parhaimmillaan noin 3000 silmäparia kuskit, kyytiläiset ja katsojat mukaan lukien ja olihan se hulppeata toivottaa kaikki tervetulleeksi siellä portailla. Mutta vähintäänkin yhtä ylpeänä – samalla kun onnittelen 50-vuotiasta Helsingin Moottoripyöräilijäkerhoa – toivotan teidät kaikki tervetulleeksi tänne Malmin lentokentälle, joka jo nimensä puolesta on kulttuurihistoriallisesti arvokas – aivan kuin matkamoottoripyöräilykin. Ja te kaikki kuulijat, ihan jokainen, pitäkää motoristin lippu korkealla – ja muistakaa hymyillä!

Turvallisuudesta minulta on usein kysytty, millä motoristi pysyy hengissä. No, kaava voisi olla vaikka: Väistä kaikkea mikä on joskus liikkunut, liikkuu tai tulee joskus liikkumaan.


13.5.2023 kuvasatoa:


Camp Torppa Malmin lentokentällä 12.-13.5.2023

Ja vielä pieni muistelu siitä, mitä tapahtui Malmilla ennen 13.5.2023 klo 10

Hymyilevän Motoristin Kevätpäivän valmistelut käynnistyivät jo kesällä 2022: tapahtumapaikan etsiminen, ilmoitushankinta ja tarvittavien lupien työstäminen selvityksineen, ohjelman ja huollon suunnittelu, tapahtumalehden kokoaminen, vapaaehtoisten ja yhteistyökumppanien etsiminen, paraatireitin suunnittelu ym. työllistivät kymmeniä jäseniämme ja myös ulkopuolista tukijoukkoamme (mm. Touring Finlandia MK).

Tapahtumalehti Kevätpäristin julkistettiin Helsingin MP-näyttelyssä helmikuussa 2023 ja kevät meni markkinoinnin ja tapahtuman yksityiskohtien merkeissä (vielä toinenkin tapahtumalehti julkistettiin: Jälkipärinät) ja kun koitti 12.5. perjantai-ilta, Malmin lentokentälle oli kuljetettu lähes kaikki tarvittava rekvisiitta, opasteet oli viety teiden varsille ja enää yksi yö oli jäljellä ennen kuin lähes vuoden uurastus saisi palkintonsa.

Kun rakennustyöt olivat valmiit lentokentällä, talkooväki jäi vielä paistelemaan makkaraa ja illan mittaan pari moottoripyöräpoliisiakin kävi tervehtimässä meitä grillillä. Jälkimmäinen oli tunnuksettomalla pyörällä liikkeellä ja pääsi antamaan työnäytteen, kun suljetulle lentokenttäalueelle livahti portin välistä pari bomberia ottamaan vauhtivetoja: pyörän varusteiden esittelyn jälkeen hän pisti kypärän päähän ja näytti, kuinka poliisi-ninja suhahti kiitoradan päähän… ja hetken kuluttua portille päin lipui  r a u h a l l i s t a  vauhtia peräkanaa kolmikko, jota johti viranomainen ja takana tuli kaksi kuuliaista katumotoristia. Poliisilla oli tilannetajua ja kaverit selvisivät pienellä puhuttelulla…

Malmin lentokenttä oli vartioimaton ja kuten nähtiin, portit ja aidat eivät pidätelleet asiattomia, joten yön ajan HMPK:lla oli paikalle tuotujen juomien, ruokien, aggregaatin ja muun arvotavaran takia telttavartio ja väijymiehet kahden tunnin vuoroissa. En tiedä, onko monikaan telttaillut lentokentällä, mutta Torpan väki siis on. Aamulla kello kuuden jälkeen se sitten alkoi: aurinko sarasti terminaalin takaa, ensimmäisiä päivävuoron talkoolaisia näkyi jo ja moottorin äänet sekä puheensorina lisääntyivät – Hymyilevän Motoristin Kevätpäivä Helsingissä 13.5.2023 oli koittanut!



Kiitokset yhteistyökumppaneillemme